18.04-28.04 2016 Årets båtpuss

Mandag 18. april ble Amica II tatt på land, omtrent en måned tidliger en vi pleier å ta båtpussen. Ettersom rederen ordnet opptaket alene, har vi ingen bilder av dette. Med ny båtvogn klarte han faktisk å gjøre jobben i en operasjon. Sånn omtrent midt mellom flo og fjære kunne han kjøre ut vogna og kjøre båten direkt opp på vogna uten å vente på at sjøen skulle stige. Det er bare en aksling på den nye vogna, og dermed er den mye lettere å styre også, enn hva den gamle var.

baatpuss 2016 002

Da rederinnen kom hjem fra jobb utpå ettermiddagen var Amica II omtrent ferdig vasket.

baatpuss 2016 003Vi kunne dermed starte jobben med å tømme henne for alt inventar. Som vanlig ble alle tekstiler som er mulig å løsne på en enkel måte tatt ut for lufting og vasking. Tauverk og fendere blir også vasket.

baatpuss 2016 009Tirsdag og onsdag var det oppholdsvær det meste av dagen og rederen fikk unna polering og voksing av skroget. Som dere ser trenger vi ikke å dra så langt for å jobbe med vårpussen.

baatpuss 2016 012På tirsdag kveld under en inspeksjon i motorrommet oppdaget han at det var nesten hull på gummihylsa til pakkboksen, så den måtte skiftes. Han måtte da selvfølgelig ut med akslingen. Det ble litt plunder før han fikk løsnet akslingen, men på onsdag kveld var alt plukket fra hverandre. Heldigvis hadde vi en hylse liggende, som var nesten ny og på torsdag fikk han satt inn denne og monterte alt sammen igjen.

Rederinnens jobb var som vanlig innvendig vask og rydding. Alle skuffer, skap og skott blir vasket en gang i året. Selv om vi tar en grundig rengjøring hvert år, klarer vi ikke å holde båten helt fri for båtlukt. Lukta kjennes ikke ombord, men når vi tar alle teksttiler inn i huset merker vi at det lukter båt av det.

baatpuss 2016 017Så må en jo unne seg noen pauser med litt godsaker og underholdning, slik at jobben blir mer lystbetont.

baatpuss 2016 019

Ikke fullt så lystebetont for han som jobber på utsiden, men livet er ikke alltid rettferdig 😉  baatpuss 2016 021Hm, dette tror jeg må være den innleide vaskehjelpa 😉

IMG_1244

Den største utfordringen med å starte vårpussen så tidlig var det ustabile været med stadige regn og snøbyger. Planen var å starte med polering av overbygget i helga, men der ble vi lura gitt, måtte nesten ut med snøskuffa i stedet 🙁

Helga ble brukt til innvendig vasking og polering på akterdekket, under kalesjen, mens vi ventet på oppholdsvær.

IMG_1747

Litt innearbeid ble det også, fenderne fikk seg først en runde med skrubbing i badekaret og så en dusj. De fendertrekkene som var hele etter en lang vinter i båsen ble vasket i vaskemaskin. Biltematrekkene er billige, men de varer gjerne ikke mer enn en sesong, toppen to, så det må litt suplering til hvert år. Bildet er riktig veg på PC, men blir liggende på brett og mobil og jeg vet ikke hvordan jeg skal behandle det for å få det riktig på alle typer maskiner.

IMG_1750

Mandagen kom med strålende men kaldt vårvær og endelig begynner vi å se slutten på årets vårpuss. IMG_1751

På med nyvaskede fendertrekk. Dessverre viste det seg at rederinnen hadde bommet med innkjøpet av nye fendertrekk i år. De nyinnkjøpte var for små, så nå har jeg 4 ubrukte fendertrekk størrelse lang og slank til gode.

Tirsdag fikk rederen lagt voks på overbygget og impregnert sommerkalesjen mens rederinnen var på kontoret. Siste finish er påføring av Polytrol på vinduslister og andre svarte detaljer. også de røde lukene i badeplattformen får et strøk med Polytrol. Dette er antiskliområder og kan derfor ikke poleres, men Polytrol gjør de  blanke og fine og frisker opp fargen uten at det blir glatt.

Så var det bare å begynne å laste om bord alt utstyret igjen og utrolig nok var det oppholdsvær hele kvelden, så vi fikk alt på plass uten at det ble vått og skittent.

IMG_1758

Før vi tok kvelden fikk vi sommerkalesjen på og Amica II er nå klar for sjøsetting. IMG_1757

Fjorden ligger der blank og fin og venter på oss, men den får nok vente et par døgn enda. Sjøsettingen er planlagt til torsdag. Utrolig deilig å være ferdig med båtpussen nesten en måned tidligere enn vanlig,  så får vi bare krysse fingrene for mange fine dager på sjøen i sommer.

IMG_1760

Mens rederinnen fikk unna forberedelser til folkeavtemning og ordførerens dataproblemer på kontoret, fraktet rederen Amica II til utsettingsrampen på Seierstad igjen.

IMG_1762

Etter at flodbølgen fra hurtigbåten var passert var det klart.

IMG_1764

Utrolig greit å kunne sette ut båten i en operasjon. Det er liksom ikke så spennende å sitte å se på mens sjøen flør.

IMG_1765

Så er det bare å få berget traktoren før den blir overflødd.

IMG_1766

Masteskogen på taket må legges ned under transporten, for ikke å ta med seg strømkabler og prydbusker.  IMG_1769

Så er alt på plass og vi kan invitere båtvenner til ettermiddagskaffe ombord i nypusset båt. Årets båtpuss varte i 11 dager og det er omtrent som vanlig, dersom det ikke er noen reparasjoner på gang eller vi ikke må vente på noen deler.

Dersom ikke vinden blir alt for ille, er det muligheter for båttur i helgen 🙂

Ella og Geir