05.09.08 – 06.09.08 Høsttur til Sør-Gjæslingan

Fredag 05.09.08
Båthøsten er i gang og vi kaster loss så fort rederen er kommet hjem fra jobb. Det blir tidlig mørkt, så vi beslutter å tilbringe natten på Brakstad. Det lå 2 båter ved gjestekaia da vi ankom. Pøbbvert Jan Egil står på kaia og tar i mot tampen når vi kommer, og blir derfor bedt ombord på ankerdram. Det blir en pils og litt reker på kaia før vi tar kveld.

Lørdag 06.09.08

Lørdag morgen våkner vi til flott høstvær med sol og skiftende svak vind. Etter frokost setter vi kursen ut Måsskjærleia over Folla

gjennom Abelværleia

Vi skimter såvidt Folla mellom øyene i Abelvær

Vi går rett vestover på tvers av Nærøysundet

Her passerer vi Grinna fyr og litt lenger ut skimter vi fyret på Gjæslingan, som markerer innseglinga til Nærøysundet.

Ankomst Sør-Gjæslingan.

Vi leter oss fram mellom øyene, det er smalt og grundt, men heldigvis ganske godt merket

Etter ankomst blir det en liten matbit før vi tar jolla og begir oss ut på oppdagelesferd rundt øyene i Sør-Gjæslingan.

Hurtigbåtkaia i blikkstille og motsol

Denne øya heter Nakken. Jeg husker fra barndommen at jeg besøkte Sør-Gjæslingan sammen med mine foreldre og jeg husker at vi var på fjelltur. Dette er da «fjellet». Ting er ikke helt som en husker det fra barndommen gitt 😆

Sæternesholmen.

Vel tilbake ved gjestekaia igjen blir det en liten tur til fots også.

Rederinnen på trappa til fiskarheimen

Fiskehjeller, der fisken ble hengt til tørk.

«Hovedgata» på Sør-Gjæslingan

Utsikt fra Nakken mot Flatholmen, den hvite bygningen i midten er butikken, i bakgrunnen ser vi Heimværet, den største øya i Sør-Gjæslingan.

På toppen av Nakken, steinskive som viser hva vi ser i de forskjellige retningene.

Fiskarheimen, i bakgrunnen kan vi se fyret.Litt om Sør-Gjæslingan:
Rundt 1930 var det registrert mer enn 3500 fiskere her, det var 17 fastboende familier her. Stedet hadde 17 bolighus og ca. 100 rorbuer. Stedet hadde skole og butikk. Sør-Gjæslingan fikk elektrisk strøm i 1962. Fiske ble etterhvert dårligere og de siste fastboende familiene flyttet fra Sør-Gjæslingan i 1977. I 1978 kjøpte Miljøverndepartementet Sør Gjæslingan. Kystmuseet Woxengs Samlinger står for driften av været og de eier halvparten av bygningene på Gjæslingan i dag. Bygningene er blitt pusset opp og er malt i sine opprinnelige farver (rød og hvit og noen få okergule) De resterende bygningene eies av tidligere fastboende og dere familier. De holdes godt ved like i samarbeid med riksantikvaren. Stedet har ikke elektrisitet lenger, men Kystmuseet har et stort aggregat som kjøres om sommeren, dette skaffer også strøm til noen av de private husene, ellers er det mange som har egne aggregater.

Etter rundturene ble det det marinert og stekt elgkjøtt med hjemmelaget potetsalat til middag. Rederen tar oppvasken mens rederinnen oppdaterer loggboka. Etterpå blir det kveldskos i 1.klassesalongen med en liten dram, kortstokken og radioen. Ca. kl 23.00 ble lysene slokket i Amica II.

Ella og Geir