02.07-03.07.10 Nordiske kystkulturdager

Fredag morgen våknet vi til en strålende dag i Rørvik. Vi begav oss straks fra småbåthavna over til Straumingen, der frokosten ventet.

Etter en lang og avslappende frokost var det guidet busstur ut til Garstad, der det først var kaffeservering utenfor Garstad kirke.

En gruppe svenske musikere sørget for underholdningen.

mens noen prøvelå sitt fremtidige oppholdssted :saint:

Så var det klart for kirkespelat «Trua og saltet» som handler om kampen for tilværelsen for fiskerbonden og kirkas harde styre over folket.

Dette spelet har virkelig flotte kulisser. Her er noen av aktørene samlet inne på land, mens noen kommer roende inn til kirkestedet.

«Hans Nielsen Hauge» taler til forsamlingen.

Presten «Wrigt» er ansvarlig for brennevinssalget.

To av hovedaktørene er orfører Karin Søraunet fra Vikna som «Dårets» mor og Paul Ottar Haga i rollen som presten «Wrigt».

Alt ender godt til slutt og presten tar Hauge til nåde.

Etter spelet gikk bussturen videre til Husfjellet, der vi kunne skue utover skjærgården på sørsiden av Vikna. Vikna her ca 6000 øyer, holmer og skjær, så her er det litt av et eldorado for oss båtfolket.

Vindmølleparken på Husfjellet var Nord-Trøndelags første vindmøllepark.

Fra Husfjellet gikk turen videre til Woxenget. Det var her Paul Woxeng i sin tid la grunnlaget for det som først ble til Woxengs samlinger og de senere årene er blitt til kystmuseet Norveg.

Til slutt var det premieremiddag for skuespillere og inviterte gjester i Garstad forsamlingshus. På menyen stod fiskesuppe og viltgryte med godt drikke til. Her er det Paul Ottar Haga som bidrar til underholdningen under middagen.

Etter middagen begav vi oss tilbake til Rørvik og først en hyggestund ombord i Straumingen før vi begav oss ut på pubrunde.

Midt i sentrum passerte vi denne, tro hvem den er oppkalt etter?

Lørdag formiddag var det rodefilering. Her er Siglurð på tur ut.

«Høveds» klør seg i skjegget, er han misfornøyd med roeerne tro?

Denne finske båten var virkelig et smykke, men jeg tror ikke jeg ville dratt ut på havet med den. Den så ikke særlig solid ut.

Hugin, Gurianna og en svensk robåt.

Etter defileringen var det tid for å begi seg ut på butikkrunde, vi måtte jo prøve å rettte opp inntrykket fra torsdagskvelden der vi brøt med alle former for klesetikette.

Her er rederinnen klar for å dra på kystkulturfest i Norveg.

Her er gjengen fra Jøa samlet ved festbordet. Denne kvelden var det kystmat på bordet, og også her fikk vi godt drikke til. Det ble også servert smakspøver av den nylanserte akevitten Norvegr. Etterpå var det kaffe og kaker, før vi begav oss inn i konsertsalen for å bli underholdt.

Først var det utdeling av nordisk kulturpris. En av vinnerne var vår egen kystlagsleder, skipper og seglmaker Frode Bjøru.

Gjett om vi var stolte av lederen vår, enda stoltere ble vi selvfølgelig da han delte æren med oss i kystlaget.

Så var det framvisning av et lite tablå om «Sjøsara» eneste kjente kvinnelige høvedsmann som rodde fiske i Gjæslingan.

Prisvinneren poserer ombord i Siglurð

Søndag begav Gurianna, Siglurð og Amica II seg på heimveg, mens Lindebjerg og hans filteam mønstret på Straumingen, som satte kursen mot Nordhorsfjord for å plukke opp fiskeri- og kystministeren.

Vel hjemme på Brakstad er det bare å gå i gang med å shine opp området til Straumingen ankommer med filteamet.

Her blir det ryddig og fint. Straumingens filmoppdrag kan dere følge fra dag til dag i Straumingens egen blogg

Ella og Geir (og Jøa kystlag)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *