18.11-20.11 2022 – Årets siste båthelg

Vi er kommet til midt i november og her i midt-Norge har vi et nydelig høstvær med skyfri himmel og temperaturer rundt 0.

Etter arbeidstid på fredag la vi ut på tur. På denne tiden av året blir det tidlig mørkt, så selv om klokka bare så vidt hadde passert 16.00 da vi startet turen, var det allerede ganske mørkt.

Mørkeseilas er spennende. Vi har ennå ikke fått montert radaren, så det er viktig å holde god utsikt.

Som så ofte før var Brakstad målet for turen. Vel i havn ble det først middag og så tv-kveld. Like før midnatt dukket nordlyset opp like over Abelvær, som ligger rett i nord for Brakstad. Det var egentlig ikke særlig spektakulært eller langvarig, men en fin kveld var det likevel.

Lørdag morgen kom med samme gode været, men vi litt kaldere og etter hver litt mer vind. Vi fant ut at båtens gamle Vebasto holdt temperaturen godt helt ned til 0, men ved minusgrader og en del vind hadde det vært greit med litt hjelp av en vifteovn. Beklageligvis stod vifteovnen fra Amica 2 igjen hjemme. Det ble jo varmt etter hvert, men det tok litt tid før temperaturen ble behagelig på morgenen.

Formiddagen ble brukt til å få lagt presenning over flybridgen. Vi ble ganske kalde før vi hadde fått belagt presenningen, så da var det godt at vi hadde fått opp temperaturen i cabinen til vi kom inn. Etter hvert må vi nok investere i en formsydd presenningstopp for vinterbruk, men akkurat nå har vi brukt nok penger på båt. Vi må nok fylle opp båtkontoen litt før vi gjør flere investeringer.

Straumingen har også fått vinterpresenning på. Reparasjonen i hekken er ikke helt ferdig enda. Det arbeidet som er gjort, er utført av fartøyvernsenteret i Gratangen, men dessverre, skjedde det ting der som gjorde at arbeidet ikke ble fullført. Etter mye om og men klarte de å få den sjødyktig slik at vi kunne hente den hjem og arbeidet vil bli fullført på Brakstad. Heldigvis finnes det kompetanse på gamle trebåter innenfor egne rekker i kystlaget. Straumingen er vernet at Riksantikvaren og vi fikk tilskudd til denne reparasjonen, men det følger visse betingelser med pengene. Bl. a. at arbeidet utføres av fartøyvernsenterene. Dette er med på å opprettholde kunnskapen om gamle byggemåter og å holde sentrene med jobber. I dette tilfellet kom vi dessverre ut for «utro tjenere». Nå går det imidlertid rette vegen og kystlaget planlegger tur til Lofoten på vinterfiske til våren.

Pøbben ligger der og har fremdeles verdens flotteste utsikt, men er for tiden vinterstengt.

Stengene til teltet står enda. Vi spurte ikke om de skulle stå vinteren over.

Vi er ferdig med den korte trimturen vår og er klare for lørdagspizzaen. Fyllet ble medbragt hjemmefra og bunnen kom fra kjøledisken på supern. Dette var første forsøk på å steke pizza i gassovnen. Synes det gikk helt greit med bare undervarme.

Også denne kvelden fikk vi et lite kvarter med nordlys like før midnatt.

Søndag formiddag satte vi kursen hjemover. Heftig vind fra sørøst sørger for at vi fikk vasket vinduene våre på hjemturen.

Skipper i motsol.

Dette var nok den siste båtturen vår dette året. Ettersom vi var båtløs mellom påske og midten av august ble det en kort sesong på oss, men vi skal nok ta det igjen. Vi fikk noen overnattinger, men utseilt distanse ble ikke mye å skryte av, kanskje like greit med dagens dieselpriser.