23.08-25.08 2019 Barnebarnhelg

1.matrosen med sambo var buden i bryllup og gamlingene så sitt snitt til å introdusere båtlivet for lettmatrosene. 1. lettmatros har vært med på overnattingsturer tidligere, mens 2. lettmatros bare har vært med på korte dagsturer tidligere. Lettmatrosene mønstret på på Salsnes. Med på lasset fulgte også Bamsemums, barnehagens maskot, som er så heldig å få tilbringe helgene hjemme hos barna i tur og orden. I havna på Salsnes ble det kjøttkaker i brun saus, før vi kastet loss og begav oss ut på «storhavet». Inne i fjorden var det litt vind fra nordvest og skvulpebølger, men da vi kom på yttersida ble det mye roligere og vi kunne kose oss, selv om Bamsemums hadde tendenser til sjøsyke på turen 🙂

Vi fant oss en plass ved nykaia på Brakstad og ettersom vi var for sent ute til å få med oss barne-TV, ble det sauesafari før kveldsmaten.

Sauene var fryktelig uskikkelig og gjorde sitt fornødne på vegen slik at vi måtte passe oss for ikke å tråkke i det 😉

Natta forløp egentlig nokså rolig, foruten at vi fant 2. lettmatrosen i sofaen under køya på morgenen. Vi skjønte ikke helt hvordan hun hadde havnet der. Dessuten var lettmatrosene ganske så samstemmig i at bestefar hadde snorket noe forferdelig hele natta.

Frokosten gikk unna med god apetitt

Etter at frokosten var unnagjort, fant vi ut at det var nødvendig med en tur på butikken, så vi satte kursen innover til Seierstad for å bunkre, før vi dro til gjestehavna i Fosnesvågen for å utforske livet i fjæra.

I fjæra i Fosnesvågen

Etter lørdagsgrøt i Fosnesvågen dro vi tilbake til Brakstad med lovnad om å nå fram i tide til barne-TV denne kvelden. Før barne-TV ble det imidlertid tid til en liten rusletur for å prate med båtvenner på gjestekaia. Der var 1. lettmatrosen så heldig å få i oppdrag å passe skipshunden på Pearly og gjett om det var stas.

Både hund og hundepasser er selvfølgelig utstyrt med redningsvest

Så ble det barne-TV og lørdagsgodt ombord i Amica II. Før kveldsmaten dro damene på jolletur

Damene på rotur

I det det nærmet seg leggetid for gamlingene oppdaget vi hvorfor 2. matrosen havnet i sofaen om natta; hun ramlet ganske enkelt ned fra køya og ned i sofaen – uten å våkne.

Søndagen kom med øsende regn og vi løste fortøyningene allerede før frokost, vi seg sakte innover i fjorden mot Briksillan. Vi klarte nok å bruke vel 3 timer på 5-7 nautiske, innlagt noen små omveger. Underveis ble det spist frokost, lest bøker og lekt.

Lekesalongen – Bamsemums er med på «notene»

Etter middag ble lettmatrosene hentet av foreldrene, mens besteforeldrene tok en strekk på sofaen før ferden gikk heimover til ny arbeidsuke.

Alt i alt ble det første forsøket med å ta med begge lettmatrosene på tur vellykket og både store og små koste seg, selv om sommervarmen manglet. Vi merket stor forskjell på hvor trygge barna var ombord fra de kom ombord på fredagen og til de gikk i land på søndag. De beveget seg stødigere og forsto også viktigheten av at de måtte sitte rolig i stolene og se på mens vi fortøyde. Selv om det oppstod en del krangler ellers hørte vi aldri noe når de fikk forklart at nå måtte bestemor og bestefar gå ut for å knyte fast eller løse båten og de måtte sitte rolig i sofaen og se på. Det var heller ikke noe spørsmål om redningsvest, de forlangte å få den på før de skulle ut av båten. Både barnehagevenner og tanter/onkler fikk nok sikkert høre en del historier om helgas båtliv i dagene som fulgte. Bamsemums hadde sikkert også et og annet å fortelle 🙂

Ella og Geir