23.09-25.09.2011 Seminar om sikkerhet i tradisjonsbåter

Med rederen ute på offshorejobb og Amica II i kairo, deltok rederinnen på seminar om sikkerhet i åpne tradisjonsbåter i helga.

Alle deltakerne får krus med bilde av M/K Sraumingen.

Seminaret startet fredag kveld med at vi fikk høre om erfaringene med fembøringen «Dragens vinges» forlis i Nordsjøen for noen uker siden. Eieren Egil Rossavik og mannskap og seglmaker Frode Bjøru fortalte om den dramatiske hendelsen og hvordan de ble reddet. De viste også film og bilder fra hendelsen. Kameraene var det eneste de klarte å redde med seg i land.

Lørdag formiddag var det først presentasjon av Narvik Kystlags opplegg «Trygg i tradisjonsbåt», før vi fikk informasjon om redningsutstyr og farene ved hypotermi. Etter lunsh var det tid for praktiske øvelser.

På med overlevelsesdrakten. Noen av deltakerne hadde flytedress. Det var flott vær, men bare 13 gr. i sjøen, så det var godt å ha på noe som varmet.

Siglurð var øvelsesbåt og måtte evakueres.

Her kastes flåten i sjøen. En 16-manns flåte er faktisk så tung at det må to redde mannfolk til for å løfte den. Her er vi tre ikke fullt så redde damer og en mann som vipper den over ripa.

Flåten begynner å blåse seg opp. Men det skulle vise seg at det var en grunn til at den ikke var sertifisert lenger. Den brukte nesten 5 min på å blåse seg opp. Godt vi ikke var i virkelig nød.

Det går stadig fremover. Her er den snart ferdig til å entres.

Vi gikk først 16 personer ombord i flåten og der var det jammen trangt om plassen. Øvelsen ble ledet av to unge damer, som til daglig har sitt virke i henholdvis kystvakta og marinen. Det er damer som vet hva de holder på med. De kjente utstyret godt og var dyktig til å formidle informasjon. Takk til Anne og Ellen for en lærerik øvelse.

Dette bilde er det FDI her på baatplassen som har tatt, så det har jeg tyvlånt. Håper jeg blir tilgitt Frank :pray: Her er en gruppe ferdig med øvelsen i å entre fåten fra sjøen, kameratredning og løfting av en person ombord. Her er gruppen på vei mot land.

Øvelse i å snu flåten med et par mennesker ombord. Det var ganske tungt.

Så er fåten på rett kjøl igjen.

Her lærer vi å rulle en person ombord i en åpen båt. Det var faktisk ikke så tungt når en lærte hvordan det skal gjøres. Det viktige var å tråkke ned ripa, slik at personen bare kunne rulles ombord.

To personer har reddet seg opp på båtvelvet. Det er viktig å bli ved båten og ikke legge på svøm. De som legger på svøm overlever sjelden en kullsegling.

To personer snur båten.

Så vugger de den mellom seg og klarer faktisk å få ut så mye vann at de får ripa klar og en kan klatre ombord og begynne å øse.

Lørdagskvelden var det kveite til middag, nydelig!!!

Søndag var det tur med M/K Straumingen og MOB-øvelse, til slutt gjennomgang av bilder, utveksling av erfaringer og evaluering av kurset.

Desverre var rederinnen på jakt etter elgen denne dagen og gikk glipp av siste del av seminaret. En kan desvere ikke få med seg alt, noen ganger blir det kollisjoner :headbang:

Det var imidlertid ei spennende helg og om ikke mange dagene blir det mer «æksjn» for til helga blir det «Nothoinjfæstival». Ei helg med sildefiske, kveitefiske og krabbefiske og da skal Amica II være med. Jeg gleder meg allerede.

Ella