27.03-29.03 2014 Skreifestival

Denne helga ble det langhelg på oss, vi startet helga allerede på torsdag. Vi hadde egentlig planlagt biltur til Rørvik på Skreifestival. Rederinnen måtte først noen timer på kontoret før vi kunne gi oss i veg. Utenfor kontorvinduet var det imidlertid et aldeles nydelig våvær og de maritime abstinensene slo til for fullt, så det ble en telefon hjem til rederen med beskjed om å klargjøre Amica II i en fei, det var jo kriminelt å ta landeveien fatt i slikt et vær.


Så er vi i farta, på tur ut på Folda.


Med kurs mot Abelvær. Finere enn dette kan det ikke bli.


Inn Abelværleia…


Over mot Nærøysundet. Prestøygalten til venstre i bildet markerer hvor Nærøysundet starter.


Under Nærøysundbrua…den kunne vi hatt god bruk for her hjemme hos oss også, synd den er så vanskelig å ta med seg.


Ikke akkurat trengsel ved gjestekaia på Rørvik…….de vet ikke hva de går glipp av de som har båten på land, når det er så flott som dette.


Utpå ettermiddagen ble det en liten trimtur for et familiebesøk og ettårsfeiring hos familiens nest yngste. Dette er brygga som min far bygde. Der pleide fiskebåten hans å ligge og dette var en yndet lekeplass for oss barna, både brygga og båten, redningsvest var et fremmedord. I dag er det min lillebror som eier både eiendommen og brygga. Båten er derimot solgt ut av familien.


Tilbake i havna igjen er det blitt mørkt og Harald V speiler seg i sjøen.


Fredag formiddag var det offisiell åpning av skreifestivalen. Her venter en flokk med barn på å få starte med sin fremøring av sanegn «Kjære Hanna» ei vise skrevet som et brev til ei fiskerkone fra mannen som er på fiske i Gjæslingan. Sangen er skrevet av den lokale trubaduren Åge Hartvigsen.


Så var det framføring av skuespill som omhandlet kvinnenes harde rolle i et fiskersamfunn.


I markedsgata var det våre nye landsmenn som bekledde bodene i år, de serverte godbiter laget etter oppskrifter fra sine hjemland tilberedt med norsk fisk som ingrediens. Mange spennende retter, som de spanderte gratis til alle som hadde lyst til å smake.

Til middag ble det selvfølgelig skrei med lever og rogn inntatt på et av kystbyens etablissementer, med fin utsikt til en av landets mest trafikerte skipsleier, Nærøysundet.


På ettermiddagen var det framvisning av kortfilmen «Øyvære» på Norveg. En film om en traust gammel gubbe, som nektet å flytte inn til fastlandet, selv om familien hans flyttet sammen med resten av innbyggerene i det vesle fiskeværet. Filmen er innspilt i Sør-Gjæslingan. En litt dyster sak, men jeg tror ikke at det er så usannsynlig at det kunne sjedd i det virkelige liv også.


På kvelden var det vandreteater i en mørlagt kystby. En ganske stemingsfull opplevesle der vi går en runde med guide i byen og stopper ved små tablåer der det utspiller seg sener fra fiskermiljøet en gang rundt år 1900.

Kvelden ble avsluttet med pubkveld på Mobrygga i Folla Kystlags regi, med godt drikke :cheers:  og hyggelig prat.


Bildet er tatt fra akterdekket på Amica II, så som dere ser hadde vi kort vei hjem fra pubben.


Lørdag forlot vi kystbyen like etter frokost. Vi gikk rett ut Nærøysundet og rundt Tviberg, før vi satte kursen inn Rausunda og hjemover.


Utenfor Tviberg var det mange som benyttet godværet til matauk :fishing:


I løpet av natta hadde det kommet inn litt tungsjø…..hvor nå enn den var kommet fra. På Gauven bryter det så fremt det er bevegelse i sjøen.


En svipptur innom Naustviken før vi satte kursen mot hjemmehavna. Der var det jammen stille, er de ikke klar over at båtsesongen har startet?

Så var det hjem og få seg en dusj og få på seg danseskoene før kveldens festligheter.
Ella